Yurdumuzda özellikle son yıllarda baş göstermeye başlayan su sorunu hepimizi etkileyen çok önemli bir sorun. Yağışların azalmasıyla birlikte ortaya çıkan ve ülkemizi yakından ilgilendiren su sorunu için uzmanlar bir takım önerileri sıralıyor ve suyu çok dikkatli kullanmamızı öneriyorlar.Yeryüzünün üçte ikisi su olmasına rağmen sadece %0.3'ünün içmeye uygun su olduğu unutulmamalıdır. Su sağlıktır ve ekonomik bir değerdir. Bu değerleri korumak için uzmanların sunduğu birkaç öneriyi sizlerle paylaşmak istiyoruz:
- Musluklar vesifonlar her zaman bakımlı tutulmalıdır. Saniyede bir kere damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.
- Sifonu gereksiz yere çekmemeliyiz. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır.
- Diş fırçalarken, tıraş olurken, ellerimizi yıkarken suyu kapamalıyız.
- Bulaşıkları elde değil bulaşık makinesinde yıkamalıyız. 4 kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcar. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar.
- İzin almadan su kuyusu açmamalıyız. Bu durum yeraltı su seviyesinin düşmesine ve su rezervlerinin azalmasına neden olmaktadır.
-Sebze ve meyveler su dolu bir kapta biraz bekletilip yıkanırsa çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su tasarruf edebilir.
- Kaçak Su kullananlara fırsat vermemeliyiz. İhbarlarınızı Alo 185’e bildiriniz.
İşte böylesi bir önemli konuda dikkatli olmak ve durumun önemini görmeniz adına baraj doluluk oranlarına aşağıdaki 1 yıllık grafikten ulaşabilirsiniz.
|